Akzo Nobel, New Mezzanine

Location: Felling, Gateshead
Client: Akzo Nobel
Main Contractor: AJ Bennett
Scope: Civil & Structural Engineering Design
Contract Value: £250k

Jasper Kerr were commissioned by Akzo Nobel to design a new mezzanine within an existing warehouse on the Felling site to provide access to 2No. 3.5T vessels.

A large section of the surrounding ground floor slab was removed and replaced to allow for the installation of new pad foundations for the mezzanine columns, with offset foundations utilised in some locations to avoid clashes with existing obstructions such as portal frame bases, existing vessel foundations, and several pits of various sizes and depths for pan mixers, scales, stretch wrappers and presses.

A roof penthouse structure was required over the vessels in order to achieve the required headroom that was otherwise unavailable in the existing warehouse and this required a series of back check calculations to prove the capacity of all members to take the additional load from the penthouse as well as the associated lifting beams for process operations.

By developing a full 3D-revit model for all superstructure and substructure works, and working closely with the client and their team, with regular site visits, the scheme was completed successfully on programme and within budget.

A great triumph of this scheme was our ability to “remote work” whilst on the Felling site undertaking survey work. By inputting the site borne survey information directly in to the REVIT model ensured anything affecting the client’s proposals could be addressed immediately, thus minimising queries and delivering a truly collaborative design.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram