Back Maling Street Apart-Hotel

Location: Ouseburn, Newcastle upon Tyne
Architect: Miller Partnership Architects
Scope: Civil & Structural Engineering Design

This development proposal centres on establishing an appropriate use and design solution for a redundant site with very difficult planning constraints.

The steeply sloping site of an existing narrow building, prominent in the Conservation Area is effectively landlocked on three sides, with restricted highway access to the fourth.

The design strategy responds to the unique setting of the Ouseburn Valley Conservation Area. Scale, height and massing of the apart-hotel, together with provision of active frontage at street level, follow prescriptions set out in Ouseburn’s Urban Design Framework for new buildings on Back Maling St.

Substructure design and detailing has been carefully considered to meet the tight constraints and sloping nature of the site, to maintain the stability of the existing retaining walls and reduce the need for temporary works during construction. The superstructure is predominantly precast concrete construction and requires careful coordination with the complex sub-structure.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram